Drømmer du også om en uddannelse som entreprenørmaskinmekaniker, er du ikke den eneste. Hos Scantruck A/S, der importerer og forhandler en lang række af entreprenørmaskiner i Danmark og Sverige, får de jævnligt henvendelser fra unge mennesker, der ønsker at få en læreplads på værkstedet.
- Vi har pt. 10 lærlinge i fællesskab med vores søsterselskab N.C. Nielsen A/S, så lærlingene får en periode i begge virksomheder. Alle 10 er i gang med at uddanne sig til entreprenørmaskinmekaniker, og interessen for at komme med på holdet er stor. Vi får nye navne på ventelisten hele tiden, konstaterer Eskild Jensen, teknisk chef i Scantruck A/S.
Efterspurgte i mange brancher
N.C Nielsen Gruppen, som ejer begge virksomheder, ansætter løbende elever på sine værksteder, som ligger i Skive, Ringsted og Balling. Uddannelsen kombineres med ophold på Erhvervsskolen i Års. Ansøgere skal som minimum have gennemført GF1 (grundforløb) inden en ansættelse.
Alle, der ansøger skal have to ugers praktik fordelt med en uge ved Scantruck og en uge ved N.C. Nielsen. Derefter udvælger virksomhederne i fællesskab de kandidater, de mener passer bedst.
- Vi kan tilbyde dem en bred allround uddannelse, som gør dem attraktive i mange brancher. Blandt andet vindmøllebranchen. De er en mangelvare i branchen, og vi beholder gerne alle dem, vi kan efter endt uddannelse, siger Eskild Jensen.
Han understreger, at det er en uddannelse, som kræver stort fokus og engagement.
- At blive entreprenørmaskinmekaniker er ikke verdens nemmeste uddannelse. Det tager fire år, og man skal kunne mange ting i form af el, hydraulik, elektronik m.m. Et moderne hydrauliksystem er meget avanceret, og stiller store krav til den enkelte lærling. Samtidig skal de kunne udføre basalt mekanikerarbejde. Nogle er helt på bar bund, andre har snust til maskiner fra barnsben. Uanset deres udgangspunkt tager vi os godt af dem, og klæder dem grundigt på til opgaverne, siger Eskild Jensen.
Stor søgning
Praktikkerne, der ligger til grund for den endelige udvælgelse, bliver typisk afholdt i foråret og igen om efteråret. Men forespørgslerne fra potentielle lærlinge kommer hele året, og der er masser af dygtige kandidater af vælge blandt.
- Vi er som lærested meget privilegeret. Mange ansøgere kommer langvejs fra for at få plads hos os. Vi har lige nu vores første lærling i vores afdeling i Ringsted. Han er oprindelig fra Skive, men valgte at flytte til Ringsted for at få pladsen. Jeg tror, de unge vælger os, fordi de ved, de får en god uddannelse. Vi viser blandt andet de unge stor tillid. Der er meget sidemandsoplæring, så de får tidligt lov til selv at løse opgaverne, men med en uddannet mekaniker at støtte sig til. Kommer de med den rette indstilling og gør en indsats, får de en virkelig god uddannelse, som gør dem attraktive for mange brancher, siger Eskild Jensen.