Den amerikanske liftproducent GMG har haft sine elektriske saxlifte i ED-serien tilbage på tegnebordet. Her har de fået den helt store tur i udviklingsafdelingen, og resultatet går langt ud over en almindelig opdatering. Endda så langt, at der i GMG's forstand er skabt et helt nyt digitalt koncept for liftene - i-Power 2.0 - som har affødt den nye I-serie.
- Kort fortalt har liftene i ED-serien fået så omfattende en opgradering, at det gav bedst mening at give den sit eget serienavn. Opdateringerne gælder alle lifte fra GMG 1930 til GMG 4555, som nu alle har fået tilføjelsen "I" i deres modelnavn, forklarer Lasse Weber, produktchef for GMG lifte i Scantruck A/S, der er dansk importør og forhandler af GMG.
Fuldcoatet sax og tykkere maling
Kendetegnet med sin karakteristiske gule farve og elektrisk drift har GMG's saxlifte meget at byde på. De kan levere arbejdshøjder op til 16 meter, en imponerende stigningsevne, præcise køreegenskaber med en stærk AC-motor, et robust chassis og en kraftig platform.
De mange forbedringer gælder både den fysiske konstruktion og konkrete tekniske løsninger. I den første kategori kan nævnes et kraftigere rækværk, som øger sikkerheden for føreren. Dertil kommer forbedret indgangsdør og håndtag til liften samt større trin på trappen, så det er nemmere at komme op og ned.
- En af de helt store ændringer på det område er fuldcoatingen af saxen. Man ser tit på saxlifte, at der løber rust ud af saxen, fordi der er trængt vand ind. Den udfordring har GMG taget hånd om ved at fuldcoate armen indvendigt. Samtidig er malearbejdet forbedret, så malingen nu er tykkere og mere skinnende, samtidig med at både den gule og den grå farve er blevet lysere, siger Lasse Weber.
Smartere styring og øget sikkerhed
På den tekniske side har GMG videreudviklet på deres "i-Power" CAN-bus styring og deraf navnet "i-Power 2.0."
- Den helt store fordel ved CAN-bus er, at alt er elektronisk styret, og dermed kan alt også indstilles ved at ændre i programmeringen, hvis der er behov for justeringer i liftens egenskaber. Oplever man eksempelvis, at løftehastigheden er lidt for aggressiv til ens smag, kan den reduceres. Eller synes man, at maskinen kører for hurtigt eller for langsomt, når den går i Ramp Control Mode på en rampe, kan det også tilpasses, forklarer Lasse Weber.
Ramp Control sænker liftens hastighed ved kørsel ned af ramper, så systemet ikke overbelastes, og liften ikke løber løbsk. Sensorer på liften registrerer selv, hvis der er et fald i terrænet, når liften er i bevægelse, og reducerer automatisk hastighed på fremdrift og styring for øget sikkerhed.
Derudover kan GMG som de eneste også tilbyde Creep Speed - eller krybehastighed, om man vil. Det er en mulighed for at reducere liftens kørehastighed endnu mere end i standard tilstand, når liften er rejst. Hastigheden på styringen reduceres tilsvarende, og det hele gør det muligt for føreren endnu mere præcist og sikkert at bringe liften i den rette position.
Den præcise styring medvirker også til at forlænge batteriets levetid, fordi der ganske enkelt bruges mindre strøm. Liftenes driftstid på en fuld opladning varierer efter anvendelse, men ved almindelig brug vil batteriet holde op til to arbejdsdage. Ved bremsning og kørsel ned af ramper regenereres strøm, som føres tilbage til batteriet.
Skiftet til I-serien er fuldt implementeret fra GMG, og liftene er på vej hjem til Scantruck. De første eksemplarer er allerede solgt til danske kunder, og vil blive leveret senere på foråret.
Læs mere om den nye GMG i-serie her