Der er fuld gas på begivenhederne på Vasehøjvej 16 ved Højslev øst for Skive. Dels rummer adressen et af Danmarks største biogasanlæg. Og dels trykker medarbejderne daglig på gaspedalen, som får franske hestekræfter til at vrinske. En af de største maskiner i Manitous serie af landbrugsteleskoplæssere har tjansen som fejedreng og altmuligmand. En kompakt bomlift, ligeledes fra Manitou-sortimentet, sørger for sikkerhed, når mandskabet skal i højden for at tjekke følere og ventiler på det store gasanlæg.
”Teleskoplæsseren er vores servicemaskine, som vi spænder den store kost på og bruger til at holde rent på anlægget. Tillige bruger vi den som backup til diverse opgaver. Den kan jo lidt af hvert”, konstaterer direktør Jeppe Klug Madsen hos Vinkel Bioenergi.
”Den klarer det daglige vedligehold, og så er den god til at løfte pumper op af tankene med den kranarm, vi har til maskinen”, siger naturgas-direktøren.
Lift med sikkerhedssele
Bomliften Manitou Man´Go 12 har en løftehøjde på 12 meter og kan have 230 kg i mandskabskurven. Selv vejer liften kun fire tons, og en beskeden bredde på blot 1,8 meter betyder, at den nemt kommer rundt overalt.
”Vi vægter sikkerheden for medarbejderne meget højt, og det er altså noget bedre, at de kan komme op til ventiler og følere i højden i en lift med sikkerhedssele, end på en anden mere interimistisk facon. Man’Go 12 er i sving med forskellige rutineopgaver et par gange om ugen”, forklarer Jeppe Klug Madsen.
Vinkel Bioenergi købte begge Manitou-maskinerne allerede, mens biogasanlægget var under opbygning. Det var distriktscheferne Mads E. Nielsen og Hugo Sterring hos Manitou-importøren, der lagde vejen omkring det nye anlæg ved Højslev for at finde den rigtige maskinløsning sammen med Jeppe Klug Madsen. Han tog dog ikke en serviceaftale med, da der blev givet håndslag på to gange Manitou. Vinkel Bioenergi har selv en mekaniker, der klarer service og vedligehold.
40-50 millioner kubikmeter
Det er fem lokale landmænd, der sammen ejer og driver Vinkel Bioenergi. Femkløveret er naturligvis selv leverandører af gylle, dybstrøelse og halm fra deres bedrifter, men totalt køres der biomasse fra omkring 40 gårde på egnen til omdannelse til biogas.
”Vi sender cirka 430.000 tons bio-materiale igennem anlægget i løbet af et år. Det bliver til en produktion på 40 til 50 millioner kubikmeter gas, som sendes ud i naturgasnettet. Dermed servicerer vi cirka 25.000 husstande med grøn energi. Det svarer rundt regnet til, at alle i Skive får grøn energi fra Vinkel”, siger direktør Jeppe Klug Madsen.
Biogasselskabet har selv tre lastbiler, der kontinuerligt henter gylle hos landmændene. På anlægget laves hver uge analyser af de store tanke, så Jeppe Klug Madsen og hans medarbejdere kan se, om anlægget bliver fodret korrekt og optimalt med de store mængder gylle.
I produceret gasmængde placerer Vinkel Bioenergi sig indiskutabelt i det allerøverste lag af danske biogasanlæg. Jeppe Klug Madsen nægter at rangere sit anlæg i forhold til andre anlæg, men vil dog være med til at karakterisere det som ”et af de store gasproduktionsanlæg”.
Læs mere om Manitou teleskoplæssere her