”Det er fint med nye maskiner. Men vi holder helst fast i de gamle modeller fra Manitou, som vi kender. De er enkle og ukomplicerede. Og så er de billige at holde i live”.
Det skal være enkelt og ukompliceret for den dynamiske duo Bach og Westergreen, som sammen ejer og driver byggevirksomheden HPH Totalbyg i Hinnerup ved Aarhus. Der er nemlig ikke tid til unødige dikkedarer i en travl hverdag, hvor mere end 70 procent af næste års omsætning allerede er skrevet i ordrebogen.
For tre år siden købte virksomheden en grund i Søften ved Aarhus og byggede nyt hovedkvarter til sig selv. Rigelig stort, vurderede de to indehavere, men så var der noget at vokse i.
”Vi flyttede ind i september 2016, og det kniber allerede med pladsen”, konstaterer projektdirektør Anders Bach. Makkeren Jacob Westergreen er firmaets salgsdirektør.
Den nye adresse i Hinnerup er lidt af en milepæl for HPH Totalbyg efter, at firmaet i nogle år havde hjemme dels på Fur, så i Hadsten og endelig en periode i Randers. Oprindelig er HPH Totalbyg nemlig skabt på Limfjordsøen Fur af Hans Peter Holmboe, som lægger initialer til firmanavnet. Det var i 1989, og i en årrække handlede det hovedsagelig om landbrugsbyggeri.
Kørepenge og færgebillet
”En dag blev jeg kontaktet af en bekendt, der kendte Hans Peter Holmboe og vidste, at han planlagde at stoppe. Jeg arbejdede for et andet byggefirma som projektsælger i Nordjylland. Da Hans Peter Holmboe ville betale både kørepenge og for Fur-færgen, kørte jeg en tur til Fur. Vi blev enige om, at jeg skulle være administrationschef med sigte på et generationsskifte”, fortæller Anders Bach.
Han boede på Djursland og kunne klare det meste af arbejdet hjemmefra. Dermed udvidedes samtidig HPH Totalbygs geografi med opgaver også uden for firmaets tidligere naturlige område.
”Jeg kendte Jacob Westergreen, som solgte malkerobotter. Dem gik der ikke mange af under finanskrisen, så i stedet blev han ansat hos HPH Totalbyg med sigte på, at han og jeg sammen skulle overtage virksomheden. Det gjorde vi i første omgang med 30 procent til hver af os og 40 procent til Hans Peter Holmboe. Nu ejer Jacob og jeg firmaet fifty-fifty”, forklarer Anders Bach.
Fra landbrug til industri
Ejerskifte og en helt ny adresse er ikke de eneste voldsomme forandringer, der er sket i den tidligere Fur-virksomhed. Hvor opgaverne tidligere og frem til finanskrisen var 95 procent landbrugsbyggeri, er det i dag udelukkende industribyggeri, HPH Totalbyg udfører.
”Vi laver det hele og har jord-afdeling, kloakafdeling, støbefolk, vvs’ere, ventilationsfolk, murere og tømrere. Det eneste, vi køber os til ude i byen, er el-arbejdet”, siger Anders Bach.
Når der købes nyt ind til maskinparken, kommer to væsentlige parametre i anvendelse:
”Vi vil gerne have maskiner, vi kender, og som vi véd er nemme at have med at gøre og billige at holde kørende. Og så har Scantruck sådan en flink sælger”, forklarer Anders Bach.
Otte Manitou i forvejen
Den flinke mand med slutsedlerne hedder Freddy Lange Nielsen og er distriktschef hos Scantruck med Manitou-maskiner som speciale. Derfor er det heller ikke en tilfældighed, at der allerede stod otte Manitou’er hos HPH Totalbyg, da Anders Bach bestilte de tre nye Manitou MT625 HA-teleskoplæssere, alle forsynet med mandskabskurv.
”Vi laver rigtig meget med flade tage og med syv meter facadehøjde. Til det brug er Manitou MT625 helt ideel. Det er små, gesvindte maskiner, som er nemme at komme rundt med på byggepladserne”, siger projektdirektør Anders Bach.
Manitou MT625 HA sender bunden af mandskabskurven op i seks meters højde, og maskinen har en løftekapacitet på 2500 kg. Foruden til arbejde i højden, bruger byggefirmaets folk naturligvis også de nye maskiner flittigt til flytning af paller og byggematerialer. Firehjulstrækket gør maskinen terrængående
HPH Totalbygs øvrige Manitou’er fordeler sig på en MT1235 med 12 meter rækkevidde og hele syv styk MT1740, som rækker op i 17 meters højde.