Med 40 års erfaring i byggebranchen har Midtjysk Albyg A/S oplevet branchens bølgetoppe og -dale. Over 1.500 erhvervsbyggerier eksempelvis i form af produktionshaller, kontorer og lagerhaller har firmaet opført gennem de fire årtier, og en økonomisk ansvarlighed er en væsentlig forklaring på succesen. Sidste år oplevede firmaet en vækst på 70 procent, og i indeværende regnskabsår er der forventninger om mere end 25 procents fremgang.
Af samme årsag bliver der også slidt mere på firmaets egen maskinpark af entreprenørmaskiner, og det har senest betydet en investering i en Weycor AR250e gummihjulslæsser samt to Weycor AR40 læssemaskiner.
- Vi investerer ikke bare for at investere. Der er "Need to have," og der er "Nice to have," forklarer Frants Sørensen, adm. direktør i Midtjysk Albyg A/S.
Han overlader langt hen ad vejen valget af nye maskininvesteringer til sin maskinfører Martin Skov, men der skal altid saglige argumenter bag nye maskinkøb.
- Det handler selvfølgelig om økonomi. Vi skal kunne se, at investeringen kan forrente sig, understreger Frants Sørensen.
Effektiv som en dozer
For Martin Skov foregår de fleste arbejdsdage i førerhuset på en entreprenørmaskine. Den nye Weycor AR250e blev leveret til Midtjysk Albyg A/S i marts, og denne dag - cirka 900 kørte timer senere - er den i gang med at skubbe mulden af til et erhvervsbyggeri ved Pårup mellem Silkeborg og Herning.
Da projektet blev indledt, blev opgaven igangsat med en lejet dozer.
- Vi dozer naturligt rigtig meget på vores projekter. Det stiller store krav til maskinen, vi anvender. Vi prøvede med Weycor AR250e, og den er bare tæskestærk. Den har rigeligt med kraftoverskud og er eminent til at skubbe jord med. Den dozer lige så effektivt som en rigtig dozer, og det eneste jeg fortryder er, at vi ikke købte den tidligere, siger Martin Skov med et stort smil.
Med sine 215 hk og en arbejdsvægt på 13,8 tons er AR250e den største Weycor, han har arbejdet med.
- Jeg har anvendt flere mindre Atlas-maskiner hos en tidligere arbejdsgiver. Vi havde den nye AR250e på prøve i 14 dage, men jeg var egentlig ikke i tvivl om, at vi skulle beholde den. Jeg har prøvet at køre med mange forskellige maskinmærker, og Weycor falder på ingen måde igennem i forhold til dem, understreger Martin Skov.
Tydeligt tysk aftryk
Før navneændringen i 2016 hed alle Weycor maskiner Atlas, men bortset fra navneændringen og nu også opdaterede modelnavne og -klasser er det fortsat den tyske grundighed, der præger brandet.
- Weycor-navnet er måske stadig nyt, men Atlas har eksisteret i mange år. Alt er gennemprøvet, og man kan godt se, at det er tyskproduceret maskiner, siger Martin Skov og klapper på en svejsning på læssearmen til AR250e:
- Den er lidt mere solidt bygget, end der måske var nødvendigt, griner han.
Med til den tyske grundighed hører også ordet "stabil", og det er også en egenskab, som Weycor hylder. Den store gummihjulslæsser blev som bestilt leveret med en 3,3 kubikmeter skovl, selv om standard skovlen fra fabrikken er angivet til 2,4 kubikmeter.
- Det har ingen negativ betydning. Maskinen kører stadigvæk fint med den store skovl og er fortsat i balance, fastslår han.
Samtidig har god komfort og et godt udsyn været en prioritet.
- Det luftaffjedrede Grammer sæde tager mange stød, og det er vigtigt, når man arbejder 8-10 timer om dagen i maskinen. Maskinen er bare virkelig dejlig at betjene, selv om den er så stor. Som fører har jeg et rigtig godt udsyn til alle sider - også bagud, hvilket ikke er uvæsentligt, når man kører på pladser og i haller, siger Martin Skov.
Stabil og lige til
Ikke langt derfra på østsiden af Silkeborg er den ene AR40 på opgave ved et andet af Midtjysk Albygs erhvervsbyggerier. Her anvendes maskinen som praktisk pladsmaskine, hvor den denne dag flytter paller med fundamentblokke til det igangværende støbearbejde. Med en løftekapacitet på godt 1,6 tons kører processerne problemfrit.
- Den er nem at betjene, og man sidder behageligt. Den kører stabilt, og der er en god vægtfordeling i maskinen. Min erfaring er, at læssemaskiner let begynder at tippe, så snart man drejer lidt, men det gør Weycor ikke, siger Kaj Nielsen, pladsformand hos Midtjysk Albyg A/S.
Han har tre medarbejdere, som benytter maskinen i løbet af en arbejdsdag, og det sker uden problemer.
- Maskinen er lige til at gå til, og det er rart, at man ikke skal til at forklare en ny person, hvordan den fungerer.