Størrelsen helt afgørende for valg af minilæsser – den skulle være rigtig mini
Familien Kjærgaard i Blommenslyst kan det dér med heste. Hele familiens liv kredser om heste, og 13-årige Laura har netop triumferet med et nordisk mesterskab i ridebanespringning – suppleret med en flot tiendeplads ved europamesterskaberne. Nu har familien hentet en amerikansk vildhest ind i stalden.
- Her kan vi se, at størrelsen virkelig betyder noget. Den nye i stalden er en Mustang minilæsser, og vi har valgt den mindste af slagsen. Næsten kun en pony, forklarer Kim Kjærgaard, indehaver af KK Horses i Blommenslyst, med et smil.
- Vi har haft stedet her i 12 år og har både undervisning og lidt hestehandel, forklarer Kim Kjærgaard, som selv er uddannet berider.
- Det er hovedsagelig vore egne heste. Ungheste, som vi selv har avlet, samt naturligvis børnenes ponyer. Laura er allerede en rigtig dygtig rytter. Hun er på landsholdet for ponyer. Hendes lillesøster Mathilde på 10 år bliver også rigtig god, forudser Kim Kjærgaard.
Ingen af de to talentfulde døtre betvinger dog den nye Mustang. Det lader de farmand om.
Et godt tilbud
- Vi har hele tiden haft en minilæsser til mange daglige gøremål, men den var faktisk for stor til stalden, og samtidig var den ustabil. Det var ikke særlig trygt. På dyrskuet i Odense fik jeg et godt tilbud af distriktschef Carsten Frederiksen på Scantrucks stand. Vi blev hurtigt enige, og nu har vi så budt velkommen til den mindste af Mustangs knækstyrede minilæssere, en AL 106, fortæller Kim Kjærgaard.
- Jeg bruger minilæseren til rigtig mange ting. Blandt andet at læsse hø og halm samt læsse i container efter udmugning. Selv om AL 106 er den mindste Mustang, har den rigeligt med kræfter. Jeg kan fint køre med to baller halm ad gangen, siger den fynske hestemand.
Mange nye heste
Kim Kjærgaard har i øvrigt en plan om at montere træk på minilæsseren, så den også kan bruges som trækdyr for en stor rive, som kan rive og jævne ud både indendørs og udendørs på ridebanerne.
Mustang AL 106 er blot 1050 mm bred over dækkene. Maskinen vejer 1721 kg, og Kim Kjærgaard kan i virkeligheden glæde sig over hele 23 nye heste i stalden hos KK Horses. Det er Yanmar der har leveret hestekræfterne til den amerikanske Mustang.
Der er masser af heste i familien Kjærgaards hverdag. Kim Kjærgaard er selv uddannet berider. Døtrene Mathilde og Laura er begge dygtige ryttere. Laura har netop vundet det nordiske mesterskab i ridebanespringning for sin aldersklasse. Pigerne lader dog farmand om at betvinge den nye Mustang i stalden.